Próbkowanie
przetwarzania sygnałów
cyfrowych:
Aliasing
Częstotliwość Nyquista
Dither
Filtr apodyzacyjny
Jitter
Kwantyzacja
Nadpróbkowanie
PCM (Pulse Code Modulation)
Próbkowanie
SBM (Super Bit Mapping)
Proces pomiaru sygnału w określonych punktach czasu. Zazwyczaj bezpośrednio po próbkowaniu sygnału następuje proces jego kwantyzacji. Częstotliwość próbkowania powinna być co najmniej dwa razy większa od największej częstotliwości składowej obecnej w próbkowanym sygnale. W przeciwnym razie przy odtwarzaniu pierwotnego sygnału z sygnału próbkowanego pojawią się błędy (aliasing).
W praktyce stosuje się zazwyczaj układy typu sample-and-hold, które nie tylko mierzą wartość sygnału w określonym punkcie czasu, ale też zapamiętują tę wartość przez pewien czas aby następny układ dokonał kwantyzacji.
Do zapisu dźwięku stosuje się szereg standardowych częstotliwości próbkowania. W mniej wymagających aplikacjach spotyka się 32kHz. Najbardziej popularne częstotliwości to 44,1 kHz (stosowane na płytach CD) oraz 48 kHz (magnetofony cyfrowe zarówno amatorskie jak i profesjonalne), a także ich wielokrotności (88,2kHz - 96kHz - 176,4kHz - 192kHz - 352,8kHz - 384kHz).